Nieuws

Lakmoesproef voor financiële organisatie

Een fusie of overname is ook een lakmoesproef voor de financiële organisatie.  “De koper moet blindelings kunnen varen op de financiële cijfers om te zien wat de target heeft gepresenteerd. Klopt de werkelijkheid met wat er in de boeken staat?”

Advocaten raden meestal aan om een corporate finance adviseur te betrekken bij het proces. “Die kan de dga / eigenaar begeleiden zodat de onderneming staat waar deze moet staan bij de verkoop. Glimmend en wel. Deze kan ook meedenken over hoe je het meest strategisch de cijfers kan presenteren voor het informatiememorandum dat naar potentiële kopers wordt gestuurd.”

Veel organisaties verschillen sterk in businessmodel, markt of bedrijfscultuur, waar vooraf niet goed bij wordt stilgestaan. Ook schatten organisaties de schaalvoordelen te positief in en houden zij geen rekening met tegenreacties van klanten, concurrenten en leveranciers. Vaak hebben die grote aarzelingen bij schaalvergroting. Verder ontstaat onder medewerkers en aandeelhouders dikwijls weerstand tegen samenvoegingen. Dit kan de top ervan weerhouden om voorgenomen maatregelen ook daadwerkelijk uit te voeren. Tenslotte valt bij concentraties veelal de overnamesom tegen, waardoor ondernemingen dieper in hun portemonnee moeten tasten.

Meer weten en het nut voor uw bedrijf? Maiko van Dam 06-4660 7930