Nieuws

Overname familiebedrijf meer dan zakelijke transactie

De bedrijfsoverdracht van een familiebedrijf is veel meer dan een puur zakelijke transactie. De persoonlijke betrokkenheid is hoog, er komt vaak meer emotie bij kijken. En de grens tussen familie- en bedrijfsbelang is bij opvolging niet altijd duidelijk. Een onafhankelijk adviseur kan in deze situatie zowel koper als verkoper behoeden voor misstappen.

Het overnemen van een familiebedrijf kan een goede strategische zet zijn, vindt Maiko van Dam van Arena Finance. “Familiebedrijven zijn doorgaans heel degelijk gefinancierd, er zijn voldoende middelen om ook bij tegenslag te blijven draaien. Daarnaast zie je vaak een grote loyaliteit tussen directie en personeel.”

Goede afspraken

Bij overnames in het MKB is de koper vaak een ander familielid. Juist dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. Werken er nog meer familieleden in het bedrijf en gaan zij mee in de verkoop? Dit kan een heet hangijzer worden, wanneer een familielid van collega opeens leidinggevende wordt. Maar het kan juist ook een voordeel zijn om de steun van meewerkende familieleden bij de overname te hebben.

Wanneer er geen overnamekandidaten binnen de familie zijn, maar wel familieleden in het bedrijf werken, kan dit voor een externe koper best lastig zijn. Andere vragen die bij de overname van een familiebedrijf spelen, zijn: hoe afhankelijk is het bedrijf van de ondernemer? Is hij het gezicht van het bedrijf en bezoekt hij zelf nog alle belangrijke klanten? Is het bedrijf afhankelijk van een of enkele klanten en wat kan je van hen verwachten bij een overname?

Proces belangrijk

Regelmatig blijft een verkopende directeur-eigenaar in het bedrijf als adviseur. Maiko: “In de praktijk zie je vaak dat hij na een half jaar tot een jaar toch vertrekt. Het is niet meer zijn bedrijf. Op het moment dat je de aandelen overdraagt, heb je niks meer te zeggen.” Toch kan het handig zijn om een periode af te spreken van voor een praktische overdracht. “Het proces is hierbij heel belangrijk. Waarom verkoop je? Aan wie en onder welke voorwaarden? De voorwaarden zijn vaak bepalender dan de prijs.”

Een onafhankelijk adviseur kan een ondernemer behoeden voor miskopen. Hij begeleidt het proces en de onderhandelingen, maar weet ook wanneer het tijd is om de onderhandelingen te staken. Hij zorgt dat de verkoper zich niet laat verblinden door een grote zak geld, maar met een goed gevoel op zijn bedrijf en de overdracht kan terugkijken.

 

(Dit artikel verscheen eerder in Rijnstreek Business)