Nieuws

Waarom gaan bedrijven ten onder?

​Als bedrijven ten onder gaan is er al heel wat aan vooraf gegaan. Niet omdat het even tegenzit maar omdat bedrijven hun zaken veelal niet voor elkaar hebben. De belangrijkste redenen dat bedrijven het niet halen zijn slecht financieel inzicht. De ondernemer weet niet hoe het bedrijf er voor staat en heeft daar onvoldoende ondersteuning bij. Onvoldoende reserves om tegenslagen op te vangen, producten zijn niet meer up-to-date, onderschatten van de concurrentie of wat helaas ook voorkomt dat de ondernemer teveel uitgeeft of heeft uitgegeven. En zo zijn er nog wel een aantal zaken die wij kunnen opnoemen die wij in de praktijk tegenkomen.
En soms is het een combinatie van al deze factoren en valt het niet op een noemer terug te brengen. Als je als ondernemer dit toch voelt en je bent niet zeker van je zaak wat kan je dan doen?

Saneren en bedrijf doorlichten

Meestal zijn het interne zaken die zorgen voor een faillissement. Ondernemers zeggen vaak dat het aan externe zaken heeft gelegen. Het mooie nieuws is dat u interne zaken kunt oplossen, externe niet. De belangrijkste adviezen zijn:

  1. Neem snel besluiten en voer deze ook uit (geen halve maatregelen). Kijk hierbij eerst een weekend naar kosten die kunnen worden geschrapt en vervolgens ook naar personeel, pensioen, locatie en producten / diensten (uitbreiden of schrappen).
  2. Kijk kritisch naar uw administratie (debiteuren sneller laten betalen / aanmanen, crediteuren – in overleg – later betalen, werk met algemene voorwaarden en duidelijke opdrachten, factureer via post en mail (evenzo voor aanmaningen), stuur factuur direct nadat de dienst is geleverd resp. de goederen zijn geleverd).
  3. Maak een begroting voor volgende jaren en zorg ervoor dat er een actuele liquiditeitsbegroting is. Zorg dat je weet wat er speelt in je bedrijf en onderneem actie!

Hulp nodig of nieuwsgierig geworden?

Maiko van Dam mvandam@arenafinance.nl of 06 – 4660 7930